De zeven fouten die spirituele zoekers maken waardoor ze verdwalen in la-la-land Tip 6

In mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik mijn zevende tip om niet te verdwalen: zoek spirituele scholing binnen een Traditie. Een eerste stap om je te oriënteren is vaak het kopen en lezen van boeken, maar de eerste behoefte van uitgevers is om zoveel mogelijk boeken te verkopen, en niet persé goede boeken vanuit de spirituele tradities gezien.

Hoe vind je tussen de brei van bestsellers de goede ever-sellers?

Commerciële media werken voor de grote massa want dan verdienen ze het meeste. Kleinere uitgevers geven vaker specialistische boeken uit in kleine oplagen. Die hebben een kleiner marketing budget, zodat je hun producten lastiger kunt vinden. Daar vind je vaak de publicaties van kleinere spirituele stromingen zoals bv de Westerse Mysterietraditie.

Wanneer een kleinere spirituele stromingen ineens interesse opwekt, dan nemen de grote jongens het over. Ze sturen journalisten in het veld, die bewegen zich door de populaire scene, zoeken mensen en verhalen die zijzelf karakteristiek vinden om over te schrijven.

Zo komt er ‘informatie voor de beginner’ op de markt, geschreven of geselecteerd door mensen die het pad niet kennen. Deze publicaties verkopen, maar representeren de training van spirituele tradities nauwelijks. Veel inhoudelijk goede boeken worden niet uitgegeven omdat ze ‘alleen voor specialisten’ zijn.

Commerciële bedrijven selecteren op ‘wat de meeste lezers willen’. Zo ontstaan er grote misverstanden. De op zo’n manier verkregen ideeën worden door grote groepen mensen gevolgd worden en zo ontstaat een mode-hype. Er is niets tegen een mode-hype. Het is alleen iets heel anders dan een spirituele training!

prophets_for_profitDaarom is het volledig legitiem en zelfs noodzakelijk voor spirituele leraren om zich op de markt te begeven. Alleen zo is het mogelijk om de training toegankelijk te maken voor een groter publiek. Maar dit legt ook de weg open voor ‘Prophets for Profit’.

Hoe moet je dan het kaf van het koren scheiden?

In mijn vorige nieuwsbrief vertelde ik je al hoe belangrijk het is om de namen van leiders van tradities te leren kennen, door terug te gaan in de tijd en de schrijvers van spirituele boeken op te zoeken die tussen 1850 en 1960 verschenen.

klementinum_library_prague_500Wanneer je boeken koopt, dan staan er achterin het boek bronnen vermeldt. Bovendien hebben veel boeken ook een voorwoord. Schrijvers vragen een collega die zij waarderen, om een voorwoord te schrijven voor het boek, zo krijg je een soort van kwaliteitskeurmerk.

De bronnen achterin de boeken geven aan welke schrijvers een auteur zelf heeft geraadpleegd. Zo leer je nog meer namen kennen, en kun je via de bronvermelding titels van boeken leren kennen die voor de traditie interessant zijn.

Dit is mijn zesde tip om niet te verdwalen op het spirituele pad; kijk naar bronvermeldingen.

De onderstaande link brengt je naar een fotogalerie op de site van de Hermetic Order of the Temple of Starlight waar je de namen van enkele beroemde voorgangers in de Westerse Mysterie-traditie kunt vinden (met zelfs giganten van vóór 1850: de foto’s zijn nog niet gesorteerd op jaartallen, en de lijst is nog verre van compleet). Kijk eens en verbaas je wat een verrassingen er tussen zitten!

In LVX
Ina Custers van Bergen

p.s.
We hebben weer enkele plaatsen voor mensen die willen deelnemen aan de Solo Magical Training. Wanneer je hier interesse voor hebt, klik dan hier

Over Ina Custers

Ina Custers van Bergen helps professionals to connect to their spiritual resources, by means of meditation and spiritual exercises, so that their lives become magical! As the head of the Hermetic Order of the Temple of Starlight she developed the Solo Magical Training, a powerful spiritual system that helps professionals preventing the 'is-this-all-there-is-crisis' and realising their spiritual ambitions. Ina combines the "Art of Feeling Good" with coaching. On her website and on facebook you can read about the Solo Magical Training, the Inner Temple Training, the Magical Master Classes, the Magical Temple Retreats, coaching, lectures and other activities. http://inacusters.com/
Dit bericht werd geplaatst in Blog posts en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s