Zeven gevaren voor spirituele mensen die esoterie in je leven blokkeren

Moet jij ook soms zo’n zwaar gevecht leveren met je geliefden? Herken je dit: je wilt graag spiritualiteit in je leven, maar wanneer je probeert om ruimte hiervoor te maken, blokkeren je angsten of die van je geliefden. Uit bezorgdheid worden een aantal irrationele angsten in jou wakker (gemaakt).

Door: Ina Custers van Bergen

In deze serie van artikelen zal ik de meest voorkomende vermeende gevaren beschrijven, en daarop antwoorden geven. Jij kunt hierover nadenken en dan heb jij antwoorden wanneer deze ideeën jou dreigen te blokkeren in je spirituele ontwikkeling.

Gevaar Zeven: Spiritualiteit is bijgelovige onzin die leidt tot een ontkenning van de realiteit en tot onderdrukking van mensen.

brainwash

Kijk om je heen en je ziet het overal gebeuren, onderdrukking van mensen en een verdraaiing van de realiteit. Maar is het een kenmerk van spiritualiteit? Nee, het is een kenmerk van groepen die macht willen uitoefenen over mensen.

Je komt het tegen overal waar een ideologie probeert zich te vestigen. Of dat nou een religie is, communisme of kapitalisme heet, of wanneer er grote financiële belangen in het spel zijn… Zelfs wetenschap wordt soms ingezet om te manipuleren.

Wanneer je jezelf wilt wapenen tegen manipulatie en brainwashing, dan moet je een heel zuiver gevoel ontwikkelen voor de motieven die achter bepaalde ideeën schuil gaan. Esoterie kan je hier juist bij helpen!

Esoterie versus religie

De meest voorkomende denkfout is dat spiritualiteit en religie worden verwisseld. Het woord ‘esoterie’ betekent dat je in jezelf de mystieke beleving wakker roept, dit leidt tot de innerlijke ervaring van de verbondenheid tussen de zichtbare wereld en het wezen van alles om je heen. Esoterie leidt juist tot zelfstandigheid in plaats van de zo gevreesde afhankelijkheid, je hebt geen intermediair meer nodig tussen jou en het Goddelijke!

Waarom die weerstand?

Wanneer jij een spirituele training gaat doen, dan gaan er grote veranderingen plaatsvinden in jouw leven en in de manier waarop je over dingen nadenkt. Dit gaat ook jouw omgeving aanraken; je leeft niet alleen. Je hebt familie, vrienden, buren en collega’s, en die kunnen dit verstorend vinden.

Ruimte voor spiritualiteit

fm_temple

Wanneer je ervoor kiest om esoterie een plek te geven in je leven, dan dien je er ook voor te zorgen dat mensen om je heen niet in de stress schieten door jouw levenswijze. Dat betekent: niet missioneren, het is een individuele keuze die jij maakt. Zoek liever een aantal gelijkgestemden om je enthousiasme over je ervaringen te delen.

Tegelijkertijd mag je van je omgeving verwachten dat jij ruimte krijgt om je passie te leven. Spiritualiteit is een noodzaak, een aangeboren gen, een manier voor mensen om zich te ontplooien. Vergelijk het met een talent voor muziek. Wanneer iemand muzikaal is, dan mag de omgeving dit stuk levensvreugde niet uit iemands leven snijden. Er is tijd en geld nodig om dit talent te ontplooien, en ruimte nodig om het te oefenen. Deze ruimte mag jij ook vragen voor je esoterische ontwikkeling.

In LVX
Ina Custers van Bergen
For Enchanting Self-Development

p.s. Binnenkort beginnen de Temple Trainingen weer. Er is een beperkt aantal plaatsen voor nieuwe deelnemers beschikbaar.

p.p.s. Wanneer jij problemen hebt aan je omgeving uit te leggen waarom jij je spiritueel wilt ontwikkelen, dan mag je gerust contact opnemen. Ook hoor ik graag jouw ervaringen hiermee, laat gerust je commentaar, vragen, opmerkingen achter op dit blog.

Over Ina Custers

Ina Custers van Bergen helps professionals to connect to their spiritual resources, by means of meditation and spiritual exercises, so that their lives become magical! As the head of the Hermetic Order of the Temple of Starlight she developed the Solo Magical Training, a powerful spiritual system that helps professionals preventing the 'is-this-all-there-is-crisis' and realising their spiritual ambitions. Ina combines the "Art of Feeling Good" with coaching. On her website and on facebook you can read about the Solo Magical Training, the Inner Temple Training, the Magical Master Classes, the Magical Temple Retreats, coaching, lectures and other activities. http://inacusters.com/
Dit bericht werd geplaatst in Blog posts. Bookmark de permalink .

6 reacties op Zeven gevaren voor spirituele mensen die esoterie in je leven blokkeren

 1. Ik heb altijd de tegenstroom ondervonden, die jij beschrijft. niet alleen bij het uitoefenen van spirituele zingeving… Door de jaren heen heb ik ondervonden, dat dit probleem zich ook binnen mij afspeelt. Er was altijd een deel van mij dat zich afzette tegen spiritueel denken en doen.
  Ik zocht dan situaties op die dit versterkte ( huwelijk, vriendschappen, drank drugs, noem maar op). Ik heb talloze therapiën achter de rug, die vloekten met wat diep in me zat. Maar nu ik heb geworsteld met dit leven, denk ik dat de weg vrij ligt om me verder te ontplooien; Natuurlijk met de nodige (….) losse eindjes en hobbels, maar ik heb nooit de rechte weg afgelegd.
  Ik heb geleerd, om in mezelf te kijken en signalen te onderscheiden die me weerhielden van wat mijn eigenlijke aard is: een spiritueel wezen met aardse gebondenheid, een fase in mijn bestaan’
  na mijn vorige en in afwachting van mijn volgende bestaan

  • Ina Custers zegt:

   Beste Hans, ja het is een cultureel taboe dat voor veel ellende zorgt. Het speelt zowel buiten ons en in ons. En dan kom je met de rug tegen de muur te staan. Wanneer je jezelf toestaat om dit belangrijke stuk van je leven ruim baan te geven valt alles op zijn plek. Mooi om jouw verhaal te lezen!

  • Ina Custers zegt:

   Toen ik jouw commentaar las, moest ik onmiddellijk denken aan een boek dat ik jaren geleden las, geschreven door Colin Wilson. Het heet The Outsider. Ken je dat?

 2. Dank je wel. Ik heb dat ook ervaren, dat ik echt met mijn rug tegen de muur moest, voordat ik daadwerkelijk in aktie kwam. Bij mij draait het veelal om loslaten en aksepteren.

  • Ina Custers zegt:

   Het heeft ook te maken met het trots zijn op je eigenheid, en voor jezelf het recht claimen om hiermee ook iets te willen doen in je leven, los van wat een ander daar voor oordeel over heeft. Je reactie sluit nauw aan bij wat ik in mijn volgende blog ga beschrijven 🙂

 3. Zilvervis zegt:

  Beste Ina,
  Verstandige taal! Proselitisme of zieltjes willen winnen zit een beetje in onze (christelijke) cultuur gebakken en is er als gedragspatroon moeilijk uit te krijgen, vaak ook bij mensen die zich daar nauwelijks van bewust zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s