Over mijzelf

Wie is Ina Custers van Bergen?

Ina Custers van Bergen - Director of Studies of the Hermetic Order of the Temple of Starlight

Ina Custers van Bergen – Director of Studies of the Hermetic Order of the Temple of Starlight

Ina Custers van Bergen (*1957 Roermond) is een Nederlandse Magistra, occultiste, mystica en publiciste. Zij is de oprichtster en hoofd van de eerste internationaal erkende school voor toegepaste hermetica die in Nederland zelf gegrondvest is: de Hermetic Order of the Temple of Starlight. De Hermetic Order of the Temple of Starlight heeft een directe lineage naar de Golden Dawn, via Dion Fortune, Ernest Butler en Dolores Ashcroft-Nowicki.
Ina Custers van Bergen gebruikt als magisch motto: ‘Unifying the Two Lands’. Deze oud Egyptische spreuk werd door de oude farao’s gebruikt om boven en beneden Egypte met elkaar te verbinden. Ina Custers van Bergen heeft deze spreuk tot haar motto gekozen omdat deze het werk van de magister samenvat, namelijk het verbinden van de spirituele en de aardse realiteit.

Vroege jaren

Ina Custers van Bergen wijdde zich al van jongs af aan haar spirituele ontwikkeling. Op zeventienjarige leeftijd startte ze met yoga en zen-boeddhisme, werkte met het materiaal van Fritz Perls, Eva Pierrakos en beoefende de bio-energetica van Alexander Lowen. De zoektocht voerde haar door een scala van oosterse en westerse tradities totdat ze in contact kwam met het werk van Dolores Ashcroft-Nowicki van de Servants of the Light Schools of Occult Sciences (SOL). Nadat ze zich eenmaal had aangemeld voor het studieprogramma ontwikkelde ze zich eerst tot supervisor, vervolgens tot Europees coördinator.

Het ontstaan van de Hermetic Order of the Temple of Starlight

De eerste steen voor de Hermetic Order of the Temple of Starlight wordt afgekort als OTLA (Ordo Templi Lucis Asterum) en werd door Ina Custers van Bergen in november 2003 gelegd. Op dat moment – met het beëindigen van haar studie – werd zij door Dolores Ashcroft-Nowicki geautoriseerd tot het stichten van een Europese Dochterschool in de Westerse Mysterietraditie en Ceremoniële Magie: de Hermetic Order of the Temple of Starlight.

Dolores Ashcroft Nowicki zegt hierover:
“Ina Custers van Bergen weet precies waarover ze praat. Ze is volledig getraind in de Heilige Wetenschap (Magie) en is door het hele traject heen gegaan. Ze heeft met anderen gewerkt en geleerd hoe je de valkuilen moet vermijden die te wachten liggen voor de onvoorzichtigen. De Heilige Wetenschap is een veeleisende studie, ze vraagt tijd, inspanning, geduld en toewijding.” (Dolores Ashcroft-Nowicki, Inleiding, in: Ina Custers Van Bergen, De weg naar de oude mysteriën, 2007, pp. 15).

Vanaf 2005 begon de Hermetic Order of the Temple of Starlight het ontvlechtingsproces van de moederschool Servants of the Light en werd in 2007 een volledig zelfstandige school met Ina Custers van Bergen als Director of Studies. Hierdoor ontstond een school in een directe lineage met de Golden Dawn, een beroemde Engelse magische orde die vele wereldberoemde magiërs en mystici heeft voortgebracht. De Hermetic Order of the Temple of Starlight is de eerste school voor praktische hermetica in de Golden Dawn traditie, die in Nederland opgericht werd, en dit maakt haar enig in zijn soort. De school wordt internationaal door invloedrijke leden van de hermetische gemeenschap erkent en gewaardeerd, zo ook door Gareth Knight, de archivaris van de Fraternity of the Inner Light, die de editor is van de nalatenschap van Dion Fortune:

“Now, in a further turn of the spiral path, I have the pleasure of witnessing the work of Ina Custers van Bergen, which develops linearly from all that has gone before. She presents for the twenty-first century the age-old principles of the Western esoteric tradition […]. May her work prove a guide to your aspiration and a lantern to your feet.” (Gareth Knight, Foreword, in: Ina Custers van Bergen, The Temple of High Magic, 2010, pp. xi-xii.)

De weg naar de oude mysteriën

In 2007 publiceert Ina Custers van Bergen haar eerste debuut als auteur en deskundige binnen de traditie, De weg naar de oude mysteriën. Het boek is een gefundeerde inleiding en overzicht over de Westerse Mysterietraditie en is tevens een praktisch werkboek. Het boek wordt met positieve recensies ontvangen door de internationale collega’s, onder andere in het Inner Light Magazine, het kwartaaltijdschrift van de Society of the Inner Light. In 2010 wordt het boek “De weg naar de oude mysteriën” onder de titel “The Temple of High Magic” in de Verenigde Staten gepubliceerd.

Momenteel werkt Ina Custers van Bergen fulltime als Magister. Ze schrijft voor diverse esoterische bladen. Ze geeft lessen en lezingen, verzorgt rituelen en geeft workshops in diverse landen. Hierbij maakt ze gebruik van technieken als mysteriespelen, pathworking, mantras, het neerzetten en opslaan van gedachtevormen, energie-oefeningen, vibratie-oefeningen, healings en autohypnotische technieken. Ina Custers van Bergen zet zich in voor een professionalisering van de hermetische scholen die de Westerse Mysterietraditie beoefenen. In verband hiermee richtte zij in 2012 de Axis Mundi Academy op. Ook zet zij zich in voor kwaliteitsmaatstaven in het hermetische onderwijs en het te onderwijzen materiaal, zodat de bijna vergeten Westerse Mysterietraditie weer toegankelijk gemaakt wordt voor de moderne westerse maatschappij.

3 reacties op Over mijzelf

 1. P.J. Baars zegt:

  Goede middag Ina,

  Ik ben benieuwd hoe het met je gaat. We zagen elkaar eens in het Zalmhuis in Rotterdam.
  Met hartelijke groet,

  Academia Cadorina
  Peter Baars

  • Ina Custers zegt:

   Hoi Peter,
   Leuk om weer van je te horen. Ik ken je naam nog, maar ik ben even diep aan het nadenken welk gezicht er ook al weer bij hoorde (oeps). Met mij gaat het hartstikke goed. Ik ben met hele mooie projecten bezig, en de tempel draait fantastich. Hoe gaat het met jou?

 2. Tai zegt:

  Hoi,ik ben tai,ik ben zeer geinteresseerd in magie…maar ben sceptisch over mensen die beweren het echt te kunnen…. Laat je ook trucjes zien, of hoe noem ik dat?materialiseren van objecten die er niet zijn door middel van magie? Of ben ik hier verkeerd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s